اول
در نشستی که چند ماه پیش با یکی از مدیران قدیمی و خوشنام سازمانهای مردم نهاد داشتیم موضوع خوبی پیش کشیده شد. طرح این پرسش که اگر یک خیّرِ بخواهد مبلغ یک میلیارد تومان کمک به عنوان امری خداپسندانه و شخصی به یک موسسه خیریه و مردم نهاد اهدا کند، چند درصد سازمانهای فعال ما توان جذب و مصرف صحیح آن را دارند. مصرف صحیح البته به چرخهای اشاره دارد که در آن درآمدهای یک موسسه به صورت هدفمند و در راستای اهداف آن سرمایه گذاری شوند و پروسهی ورود پول و مسیری که طی میکند مسیری شفاف باشد. به راستی همین چند خط ساده سالها تلاش و تجربه میطلبد.
دوم
دعوای سازمانهای مردم نهاد با دولت بر سر معافیت مالیاتی هم از آن ماجراهای جالب است. خیریهها به صورت رسمی از پرداخت مالیات معاف هستند این در شرایطی است که باید گزارشات و صورتهای مالی خود را تا تاریخ خاصی تحویل دهند. اگر این زمان منقضی شود خب به تبع معافیت مالیاتی لغو میشود. حالا اما پای لنگ خیریههای غیر سیستماتیک و به تعبیری سنتی کار را برایشان به جایی کشانده که بدهکار مالیاتی هستند و اما فریاد میکنند که خیریهها از مالیات معافاند. جدا از این اما چه بخواهیم چه نه تعامل خیریهها با سازمانهای دولتی امری انکار نشدنی است. دولتها در همه جا پشتیبان جدی و حامی مادی و معنوی موسسات نیکوکاری بودهاند. مثال هایش را در میان قدرتمندترین سازمانهای خیریه جهان مثل پزشکان بدون مرز و انجمن بازنشستگان امریکا میتوان دید. کاش در موسسات نیکوکاری ایران هم قدری مدیریت پروژه بیشتر جدی گرفته میشد. اکنون در کشور ما طبق قوانین مالیاتی، موسساتی که تراکنش های نقدی خود را از مسیر ساتنا و پایا به انجام برسانند شامل معافیت مالیاتی خواهند شد.
سوم
پیرمرد خیّرِ بزرگواری که چند ماه پیش در جلسات با یکی از موسسات مردم نهاد حضور داشت سرش را با تاسف تکان میداد و میگفت: «حیف شد آقای دکتر، حیف! آخر ما نتوانستیم یه خانه برای شما دست و پا کنیم. آدم غصهش میگیره وقتی میبینه موسسهتان اجاره نشین است. با این همه کارهایی که میکنید. به امید خدا که درستش میکنیم.» تغییرات خیرخواهی در آدمها و اولویتدهی به نیکوکاری امر پیچیدهای است. توضیح آننیز آسان نیست، زیرا مستقیما به تصمیمات شخصی و دلی مربوط است. اما نکته جالب اینجاست که این تغییرات در سنین مختلف نوسانهای زیادی دارد. شکی نیست آموزش و اطلاعرسانی در خصوص عملکرد و ساختار سازمانهای مردم نهاد دست خیران را برای تنوع در کمکهایشان باز میگذارد و موجب میشود تا شاهد کمکهای خلاقانهتری به انجیاوها باشیم.
چهارم
در عصر تشکل بنا داریم با ایجاد مسیری شفاف و آسان نسبت به اخبار انجمنهای دوستی بپردازیم. انجمنهایی که در راستای تحکیم روابط دو کشور فعالیت میکنند و دنیای جالبی برای خود ساختهاند. امیدواریم تا بتوانیم ضمن برقراری رابطه موثر با انجمنهای دوستی خدمات و نقش خود را در میان سایر سازمانهای مردم نهاد تبیین کنند تا با پویایی و میل به سمت سیستماتیک شدن به جادهی توسعه قدم بگذارند. برای برقراری ارتباط با تحریریه عصر تشکل در خصوص انتشار اخبار و عملکرد موسسات مردم نهاد در بخش تماس با ما پیام بگذارید یا ایمیل بزنید.
علی اکبرزاده، سردبیر عصر تشکل