انجمن داوطلبان خدمات اجتماعی (مددیاران) با مشارکت صندوق خیریه نورا در نشستی با خیران و کاسبان بازار آهن تهران، جشن گلریزانی برای حمایت زندانیان آزاد شده از زندان برگزار کردند.
به گزارش عصر تشکل،علیرضا افسری مددکار و مدیرعامل انجمن داوطلبان خدمات اجتماعی با اشاره به پشتیبانی این مرکز از زندانیان آزاد شده از زندان گفت: خیلیها اعتقاد دارند که نباید از زندانیان به ویژه زندانیان که سابقه دارند، پس از آزادی نباید حمایت کرد اما وقتی زندگی این افراد را موشکافی کنید، متوجه میشوید خیلی از آنها از جانب هیچ کسی چه خانواده، چه مدرسه و چه جامعه حمایت نشدهاند.
وی افزود: به همین دلیل یکی از اهداف انجمن این است که این افراد آسیب دیده را با کمک خیرین و داوطلبان در حوزههای مختلف مثل شغل، درمان، تحصیل حمایت کند. این درحالی است که تاکنون موفق شدهایم برای بیش از ۵۰۰ نفر از مددجویان اشتغال ایجاد کنیم.
افسری با بیان اینکه آزاد کردن زندانیان از زندان کافی نیست تصریح کرد: مهم این است که آنها پس از آزادی از زندان حمایت شوند. کاهش عناوین متعدد جرم، فرهنگ سازی در جامعه، ایجاد مجازاتهای جایگزین زندان بخشی از این حمایتها خواهد بود.
این مددکار اجتماعی تاکید کرد: انسانها با هم هیچ فرقی ندارند و همه چیز در جامعه اکتسابی است. ممکن است هرکدام از ما هم روزی درگیر حادثهای شده و راهی زندان شویم و این از هیچ کسی دور نیست.
وی ادامه داد: ما یک گروه از افراد را داریم که برای جرم نقشه طراحی میکنند و جرمشان در واقع اتفاقی نیست اما در مقابل گروهی را نیز داریم که بر اثر تصادف، مهریه و یک درگیری ناگهانی راهی زندان شدهاند. همه این افراد مجرمان حرفهای نیستند. ما در علم زندان داریم که افراد باید بر اساس جرم، سن و نوع جنسیتشان طبقه بندی شده و جوان ۱۵ ساله نباید در کنار یک مجرم ۴۰ ساله قرار بگیرد. زندان باید برای افراد مفید باشد و آنها متوجه اشتباهاتشان شده و آموزش ببینند تا پس از بازگشت به جامعه بار دیگر درگیر جرم نشوند.
افسری در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه در کشور ما عناوین مجرمانه متعدد است گفت: امیدوارم عناوین مجرمانه کاهش یابد و افراد کمتری وارد زندان شوند. با این حال ما در تلاشیم از طریق ایجاد صندوق قرض الحسنه برای مددجویانی که از زندان بیرون آمدند، وام اشتغال و وامهای ضروری دیگر ایجاد کنیم.
*وام شرافتی
مدیرعامل انجمن مددیاران خاطرنشان کرد: این وام شرافتی است و باید یاد بگیریم که اعتماد کنیم. ما در جامعه اعتمادمان را کم کردهایم.
افسری اضافه کرد: در همین راستا ما برای مددجویان ۱۰ میلیون وام ازدواج، ۵ میلیون جهیزیه، ۱۵ میلیون اشتغال و ۱۰ میلیون مسکن قرارداده ایم اما با جلب اعتماد مردم درصدد هستیم سقف این مبالغ را بالا ببریم. اگر اعتماد کنیم و افراد متخصص روی مددجوها کار کرده و آنها را آموزش بدهند شاهد اتفاقات خوبی در جامعه خواهیم بود.
در ادامه احمد جوکار مدیر صندوق نورا نیز گفت: از سال ۷۴ این صندوق کار خود را شروع کرد و وابسته به صنف آهن تهران بود اما الان به صورت مستقل کار میکند. هدف این صندوق ایجاد ارتباط بین خیرین و نیازمندان است. خیرین مبالغی را پیش ما قرار میدهند تا از این طریق به نیازمندان وام بدهیم.
وی افزود: وام مسکن، ازدواج، جهیزیه، درمان و اشتغال از وامهایی بوده که این صندوق در اختیار نیازمندان قرار داده است. در ادامه افراد نیازمند برای گرفتن این وام باید اسناد مثبته ارائه کنند. برای مثال برای گرفتن وام ازدواج باید سند ازدواج بیاورند. سقف وامها تا ۱۵ میلیون تومان است و در موارد خاص تا ۳۰ میلیون تومان نیز افزایش پیدا میکند. اما در بازپرداخت این وام افراد به صورت اقساط و از مبلغ کم تا زیاد میتوانند پول را پس بدهند.
جوکار اضافه کرد: امروزی فرصتی فراهم شده تا با همکاری انجمن مددیاران و این بار برای آزادی و حمایت از زندانیان و خانوادههایشان وارد عمل شویم و خیرین در این راه پیشقدم شدهاند.
*سالانه ۴۵۰ هزار نفر وارد زندان میشوند
لطف الله محسنی عضو انجمن مددیاران نیز با بیان اینکه زندان با عوارض زیادی همراه است و سالانه ۴۵۰ هزار نفر وارد و خارج از زندان میشوند تصریح کرد: حدود ۲ میلیون نفر به صورت مستقیم درگیر زندان هستند. این فرایند رو به رشد بوده و بالغ بر ۱۵ میلیون پرونده قضائی وجود دارد. در ایران این پدیده رو به رشد بوده است.
محسنی ادامه داد: زندان با محرومیت، اختلالات، مشکلات اقتصادی، بیماری و… همراه است و پدیدهای دردناک است. وقتی فردی وارد زندان میشود مشکلات وی و خانواده اش نه تنها کمتر میشود که افزایش مییابد. به همین دلیل پس از آزادی بازگشت آنها به جامعه مشکل آفرین است. اعتماد به نفس ندارند، بدبین و افسرده هستند، مشکلات اقتصادی پیدا کرده و سو سابقه مانع از فعالیت فرد میشود و اعتبار و جایگاه اجتماعی اش را نیز در بین خانواده و جامعه از دست میدهد.
این فعال مدنی خاطرنشان کرد: یکسری از مشکلات این افراد را باید از طریق سیاستگذاری ها حل کنیم و از طرفی در حوزه اجتماعی، قانونی و اقتصادی نیز میشود برنامههایی را برای آنها طراحی کرد که به مشکل برنخورند. در این میان انجمن داوطلبان خدمات اجتماعی به مددجویان آزاد شده از زندان سعی دارد جامعه مدنی و مردم را پای کار آورده تا ضمن کمک به این افراد، نگرش جامعه را نیز به مددجویان عوض کند.
*مسائلی که در دنیا جرم نیست در ایران جرم انگاری شده
حسین مهدوی روانشناس و عضو داوطلب انجمن مددیاران تصریح کرد: ۹۰ درصد زندانیانی که وارد انجمن میشوند برگشت پذیر به جامعه بوده و به دنبال داشتن زندگی عادی و مثبت هستند. خیلی از آنها افراد عادی جامعه هستند که به خاطر اتفاقات اجتماعی، شیوه اجرای قانون و بحرانهای اقتصادی و اجتماعی راهی زندان شدهاند.
این روانشناس داوطلب با بیان اینکه بخشی از جرایمی که در دنیا جرم نیست در جامعه ما جرم انگاری شدهاند اضافه کرد: خیلی از زندانیان، نه میل به زندانی شدن دارند و نه گرایش جرم را یدک می کشند و نه دوست دارند به زندان بروند. به همین دلیل وقتی آنها آزاد میشوند موانعی سر راهشان قرار دارد. خیلی از اوقات از سوی خانواده و جامعه پذیرش نمیشوند.
وی گفت: اگر نگرشمان را نسبت به زندانی آزاد شده اصلاح کنیم بهتر میتوانیم کمکشان کنیم.
در پایان این مراسم خیرین بازار آهن و دیگر خیرین حاضر در جلسه مراسم گلریزان را برگزار کرده و به این شکل حمایت خود را از مددجویان انجمن داوطلبان خدمات اجتماعی نشان دادند. مبلغ جمع آوری شده قرار است صرف حمایتهای اجتماعی و اقتصادی از مددجویان شود.
منبع:ایرنا