مسئولیت اجتماعی شرکت ها یک ارتباط دوسویه مابین سازمان های غیردولتی و بنگاه های اقتصادی است که طی آن محورهای نوین جلب مشارکتهای مردمی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
به گزارش خبرنگار عصر تشکل، امروزه شاهد هستیم که شرکتهای متعددی با هر مقدار ظرفیت و درآمد، از تلاشهایی صحبت میکنند که به توسعه اجتماعی و انسانی کمک میکند. برای مثال یک شرکت، انتشار گازهای گلخانهای خود را کاهش میدهد، یکی دیگر بخشی از سود خود را صرف بازیافت و مدیریت ضایعات میکند، دیگری تسهیلات مراقبت از کودکان را به صورت رایگان برای کارگران خود فراهم میسازد، یکی دیگر با کمک نهادهای غیر دولتی در زمینه پروژههایی با هدف کاهش فقر یا مبارزه با ایدز تلاش میکند و... در این راستا از یکسو مردم، دولت و سازمانهای غیردولتی و رسانهها همواره از اینگونه اقدامات حمایت میکنند و از سوی دیگر با تحریک احساسات عمومی و ایجاد یک فشار اجتماعی از فعالیت شرکتهایی که مسوولیتهای خود را رعایت نمیکنند و موجب رسواییهای مالی یا فجایع صنعتی میگردند، ممانعت به عمل میآورند.
در طول چند دهه گذشته جوامع به میزان قابل ملاحظهای به مقولاتی همچون: کنترل آلودگی هوا و صوت، ایمنی و سلامت محیط کار، فرصتهای برابر استخدامی برای اقلیتها و زنان و کیفیت و ایمنی تولیدات، توجه میکنند. به این ترتیب دیگر خواستههای شهروندان از شرکتهای اقتصادی، صرفا به خواستههای بازاری و اقتصادی محدود نمیشود. بلکه اکنون شرکتها و سازمانهای مختلف با دامنه وسیعی از مسوولیتهای ورای بازار روبهرو هستند که بعضی از آنها به دغدغههای اجتماعی متنوع جامعه مربوط هستند.
به این ترتیب در سالهای اخیر این پرسش به صورت روزافزونی مطرح میشود که نقش شرکتها و صاحبان کسب و کار در قبال جامعهای که در آن فعالیت میکنند، چیست؟ آیا مسوولیت یک شرکت فقط و فقط، بقا و حداکثر کردن سود است؟ چه انگیزههایی میتواند شرکتها را به سمت اجرای پروژههایی در راستای تحقق «مسوولیت اجتماعی» مناسب سوق دهد؟ چه عاملها و فاکتورهایی بر توجه شرکتها به مسوولیت اجتماعی تاثیر میگذارد؟ هر شرکت در مقابل کارکنان، سهامداران، مصرفکنندگان، محیط زیست و جامعه تا چه حد مسوول است؟ آیا لازم است شرکتها در برابر موضوعاتی مانند اشتغال، کاهش فقر، حذف تبعیض، جلوگیری از آلودگی، حفظ محیط زیست، نظم اجتماعی، توانمندسازی کارکنان، عدالت اجتماعی، ثبات اقتصادی و بهبود وضعیت فرهنگی جامعه محل فعالیت خود حساسیت داشته باشند، یا اینکه چنین مسوولیتی فقط مختص افراد است؟ آیا مسوولیت اجتماعی شرکتها، با چارچوب حداکثرسازی سود آنها در تضاد است؟
پاسخ به این پرسشها، در شرایطی اهمیت مضاعف مییابد که توجه کنیم امروزه از ۱۰۰ اقتصاد برتر دنیا، ۵۱ عدد شرکتها هستند. به عبارت دیگر هماکنون تعداد زیادی شرکت و بنگاههای چندملیتی وجود دارد که میزان تولید و فروش ناخالص سالانه آنها از تولید ناخالص ملی بسیار از کشورهای دنیا بیشتر بوده و لذا تاثیر این شرکتها بر اقتصاد جهانی، از اکثر کشورهای در حال توسعه بیشتر است.(دنیای اقتصاد)
در این گزارش موسسه خیریه محک به عنوان یکی از پیشتازان فعالیت های خیرخواهانه در حیطه کودکان سرطانی پرداخته ایم. بدیهی است اطلاعات اخذ شده از وب سایت این موسسه و مورد تایید ایشان است که در راستای گردش اطلاعات در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت ها به اطلاع تان می رسد.
معرفی CSR
سازمان های غیر دولتی به عنوان عوامل اثرگذار در امور فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه، نقش بسیار ارزنده ای دارند. آنها در توانمند سازی و فرهنگ سازی در جامعه و شناختن و ریشه یابی مسائل اجتماعی و ارائه راه حلهای علمی برای رفع کاستی ها، می توانند با تقویت خودباوری و بکارگیری توان بالقوه و نیروی کارآمد قشر عظیمی از مردم، مانع هدر رفتن استعدادها شوند. تشکلهای غیر دولتی فرصت مناسبی برای حضور افراد جامعه به آنها می دهند تا با انجام کارهای داوطلبانه، به رشد فکری و بالا بردن توانایی های خود بپردازند که اثرات مثبت آن در عرصه خانواده و جامعه، انکار ناشدنی است. همچنین این سازمان ها با جلب اعتماد و کمک های مردمی، در ابعاد ملی و بین المللی برای رفع گرفتاری های اجتماعی، می توانند عرصهی مناسبی برای سازمان ها ایجاد نمایند تا این سازمان ها در این عرصه به ایفای نقش پرداخته و مسئولیت های خود را در قبال جامعه ای که محور فعالیت های اقتصادی آنها است، انجام دهند.
امر مشارکت در سنتها و آداب قومی و همچنین در اعتقادات دینی ما ریشه دارد. پایه های ابتدایی و اولیه سازمانهای غیر دولتی در ایران به صورت مشارکت مردمی در دستگیری از مستمندان، تاسیس پرورشگاه، دارالمجانین، درمانگاه، مدرسه و... به دست نیکوکاران و معتمدین محلی شکل گرفته است. امروز نیز کمکهای اهدایی مردم به محک در قالب نذورات، تداوم همان اندیشه و اعتقادات در طول تاریخ این سرزمین است. در کنار آن در دنیای صنعتی امروز مباحثی همچون (مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها) مطرح است که محورهای نوین جلب مشارکتهای مردمی هستند و لازم است سازمانهای غیر دولتی از جمله محک با شناخت این محورها از منابع ناشی از آنها بهره مند گردند.
تاریخچه CSR در محک
به گزارش عصر تشکل، موسسهی خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان (محک) به عنوان یک سازمان غیر دولتی، تبلوری از ایفای نقش مشارکت مردمی در جامعه است که در بخش اول اساسیترین شعار محک یعنی ما را یاری دهید و از ما یاری بخواهید بر آن تصریح شده است.ارتباط نزدیک محک با فرد فرد مردم جامعه، حضور عنصر تعهد و خلوص نیت، جایگاه والایی را در ارتباط با دولت و جامعه مدنی برای این سازمان ایجاد نموده است.
موسسه محک از سال 1370 با شماره ثبت 6567 فعالیت همه جانبه خود را جهت حمایت از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنان در سه حوزه خیریه، درمان و تحقیقات سرطان اطفال آغاز نموده است و از بدو تاسیس تا پایان سال 95 بیش از 27000 کودک مبتلا به سرطان را تحت حمایت قرار داده و در حال حاضر تنها بیمارستان فوق تخصصی سرطان اطفال در خاورمیانه را که در فضایی بالغ بر 18000 مترمربع ساخته شده و به آخرین تجهیزات تشخیصی و درمانی مجهز است، اداره نماید.از سوی دیگر محک 5 پروژه تحقیقاتی در موضوع سرطان اطفال را با 5 مرکز تحقیقاتی داخلی و خارجی هدایت نموده و براساس سند چشم اندازسازمان امیدوار است ظرف 5 سال آینده در هر یک از حوزههای فعالیت خود نیز یکی از برترینها خواهد بود.
این موسسه در طول دو دهه فعالیت خود پیشگام بسیاری از حرکتهای نوین در عرصه فعالیت سازمانهای غیردولتی در ایران بوده است. اخذ مقام مشورتی شورای اقتصادی، اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSCO) و دریافت گواهینامهی NGO BENCHMARKING از شرکت بازرسی بین المللی SGS که نشان دهنده رعایت بهترین شیوههای کاری بر اساس استاندارهای بینالمللی است، حاکی از این حرکت نوآورانه و پیشگام بوده است. امروز نیز در چارچوب بیانیه ماموریت محک در برنامه استراتژیک این سازمان، که عنوان مینماید محک نه تنها به سرطان کودک میپردازد بلکه اندیشه والای کمک به همنوع را ترویج مینماید، دست به انجام فعالیتهای گوناگونی برای تحقق این هدف والا زده است.
موسسه محک به عنوان اولین موسسه خیریه در ایران از سال 1386 تصمیم به اتخاذ راهکارهایی جهت ترویج مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها در بین سازمانهای غیر دولتی و بنگاههای اقتصادی گرفت؛ این موسسه در جهت تحقق این اندیشه در سالهای 1387 و 1388 سه برنامه مشترک با انجمن مدیران صنایع، کنفدراسیون صنعت، اعضای کارگزاری بورس ایران، اتاق بازرگانی ایران و آلمان و خانه مدیران سازمان مدیریت صنعتی با محوریت مسئولیت اجتماعی و یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک نیز با همکاری کنفدراسیون صنعت و با حضور گروه بزرگی از خبرنگاران رسانههای مختلف برگزار نموده است.
موسسه محک پروژه هایی را در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت ها ، بر اساس نیازهای سازمان محک طراحی و تعریف کرده است که نمونه هایی از آن را می توانید در همین صفحه مطالعه نمایید. . از آنجا که مسئولیت اجتماعی شرکت ها یک ارتباط دوسویه مابین سازمان های غیردولتی و بنگاه های اقتصادی است، محک مشتاقانه از طراحی و تعریف پروژه هایی که متناسب با علاقه مندی و حوزه فعالیت سازمان شما باشد استقبال می کند. در صورت تمایل به انجام این نوع همکاری با موسسه محک، لطفا با شماره 23501336 و یا 23501339 بخش پروژه های خاص تماس حاصل فرمایید.
ایستگاه قلک محک
شرح پروژه:
به گزارش عصر تشکل، موسسه محک به عنوان یک سازمان غیر دولتی و غیر انتفاعی تنها با مشارکت های مردمی اداره می شود و یکی از منابع مالی این سازمان از طریق قلک های محک تامین می شود. جمع آوری و توزیع به هنگام این قلک ها با کمترین هزینه ممکن یکی از دغدغه های اصلی سازمان محک است. چنانچه شرکت شما، دفتر، فروشگاه یا شعب خود را به عنوان ایستگاه توزیع و جمع آوری قلک های محک تعیین نماید، از طریق امکان مراجعه افراد برای تحویل قلک پر شده یا دریافت قلک خالی به این دفاتر ضمن به موقع انجام شدن این فرآیند، صرفه جویی زیادی در هزینه های توزیع و جمع آوری انجام می شود.
اهداف پروژه:
کاهش هزینه های توزیع و جمع آوری قلک های محک
تسریع فرآیند توزیع و جمع آوری
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل دو سال می باشد.
برآورد مالی:
هزینه فضایی به مساحت دو متر مربع و هزینه یک پرسنل به میزان زمانی که در این پروژه صرف می کند.
آثار پروژه:
پایدارسازی فعالیت های موسسه محک
افزایش رضایت نیکوکاران از موسسه محک
کاهش بار ترافیک شهر
کاهش مصرف بنزین
کاهش آلودگی هوا
تحرک زندگی برای کودکان بهبودیافته
شرح پروژه:
خوشبختانه همه ساله تعداد زیادی از کودکان مبتلا به سرطان با به پایان رساندن دوره های درمانی خود وارد فاز قطع درمان و بهبودی می شوند. اما متاسفانه برخی از آنها در جدال با بیماری سرطان اندام های حرکتی خود مانند دست یا پا را از دست می دهند. این کودکان که اکنون زندگی خود را باز یافته اند می توانند با کمک پروتزهای پیشرفته ای که امروز تولید می شوند تحرک زندگی را بار دیگر تجربه کنند و در مسیر موفقیت استوارتر گام بردارند. شرکت شما که محرک چرخ های صنعت است می تواند از طریق تامین پروتزهای مورد نیاز کودکان مبتلا به سرطان، حرکت را به زندگی این قهرمانان کوچک زندگی اهدا نماید.
اهداف پروژه:
توانمند سازی کودکان بهبودیافته که اندام های حرکتی خود را از دست داده اند.
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل دو سال می باشد.
برآورد مالی:
پروتز داخل پا : 85,000,000 الی 100,000,000 ریال
پروتز خارج پا : 30,000,000 الی 50,000,000 ریال
پروتز دست : 20,000,000 الی 50,000,000 ریال
آثار پروژه:
بهبود سطح کیفی زندگی کودکان
ایجاد امید و امکان پیشرفت در زندگی پس از بهبودی
ترویج نیکوکاری
شرح پروژه:
در مسیر گذار جوامع از سنت به مدرنیته به تدریج ظرفیت ها از اشخاص حقیقی به اشخاص حقوقی یا همان شرکت ها منتقل می شود. شرکت هایی که گروهی از انسان ها را به عنوان کارمندان یا منابع انسانی گرد هم آورده اند ظرفیت هایی را برای اقدامات اجتماعی و نیکوکارانه پایدار فراهم کرده اند.
چنانچه هریک از کارمندان شرکت شما با پرداخت 10،000 ریال از حقوق خود به عنوان اعضای موسسه محک، این موسسه را در درمان کودکان مبتلا به سرطان یاری نمایند و شرکت مسئولیت جمع آوری و اهدای یکجای این وجوه را فراهم آورد، منابع مالی پایدار برای دستیابی سازمان محک به اهدافش ایجاد می شود.
اهداف پروژه:
تامین منابع مالی پایدار برای موسسه محک
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل پنج سال می باشد.
برآورد مالی:
هزینه پروسه اجرایی جمع آوری و اهدای پرداخت های پرسنل شرکت به محک (هر عضو ماهانه حداقل 10،000 ریال)
آثار پروژه:
ترویج فرهنگ نیک اندیشی و نیکوکاری
پایدارسازی فعالیت های موسسه محک
کالا یا خدمت شما، محلی برای خدمت محک
شرح پروژه:
یکی از مشکلاتی که موسسه محک با آن مواجه است، مراجعه دیرهنگام خانواده ها به محک است. مراجعه به موقع کودکان مبتلا به سرطان برای شروع درمان می تواند در بالا بردن شانس بهبود و کاهش هزینه های درمان تاثیر بسزایی داشته باشد.محصول یا خدمات شما می تواند حاوی اطلاعاتی در مورد محک باشد. از طریق اطلاع رسانی درمورد فعالیت های موسسه محک و برقراری ارتباط با محک می توان خانواده های زیادی را که با بحران بیماری کودکشان موجه شده اند به موقع و در کوتاه ترین زمان به موسسه و بخش خدمات حمایتی مرتبط ساخت.
اهداف پروژه:
معرفی عمومی محک جهت آگاه سازی جامعه
معرفی عمومی محک به منظور دسترسی سریع خانواده کودکان مبتلا به سرطان به محک
صرفه جویی در هزینه های اطلاع رسانی
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل دو سال می باشد.
برآورد مالی:
هزینه پروژه بر مبنای نوع محصول یا خدمت و نوع اطلاع رسانی قابل تعیین است.
آثار پروژه:
بالابردن آگاهی عمومی جامعه در ارتباط با سرطان کودکان و خدمت محک
بالابردن فرصت تشخیص به هنگام و درمان موفقیت آمیز
ساختمان سبز، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر
شرح پروژه:
سرزمین ما به عنوان کشوری که به دو منبع طبیعی انرژی نور خورشید و باد که هر دو منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر محسوب می شوند دسترسی دارد، بستر مناسبی برای ترویج و توسعه استفاده از این دو منبع می باشد. موسسه خیریه محک در اجرای یکی از محورهای اصلی مسئولیت اجتماعی خود که موضوع سازمان سبز می باشد علاقه مند به استفاده از این دو منبع پاک در داخل بیمارستان محک است.
شما می توانید با کمک به تجهیز ساختمان بیمارستان محک به تجهیزات لازم برای تولید این دو انرژی ما را در استفاده کمتر منابع تجدیدناپذیر سوخت فسیلی و ترویج استفاده از انرژی های نوین پاک و تجدیدپذیر یاری دهید.
اهداف پروژه:
ترویج استفاده از منابع پاک و تجدیدپذیر
کاهش هزینه انرژی
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل دو سال است.
برآورد مالی:
هزینه پروژه بر مبنای مساحت و انرژی مورد نیاز قابل تعیین است.
آثار پروژه:
حفظ منابع محدود سوخت های فسیلی
کاهش آلودگی هوا
ترویج فرهنگ استفاده از منابع نوین انرژی
صرفه جویی در مصرف برق
تبدیل هزینه های سربار به هزینه های پربار درمان
شرح پروژه:
بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک با مساحت 18000 متر مربع تعداد زیادی لامپ روشنایی دارد. استفاده از روش های اتوماسیون در کنترل مصرف انرژی مانند فتوسل می تواند به کاهش هزینه های سربار سازمان منجر شود. این امر در شرایط کنونی که هدفمندی یارانه ها اجرا می شود از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا هر کیلو وات مصرف کمتر می تواند به چند قطره داروی بیشتر برای درمان کودکان مبتلا به سرطان تبدیل شود.
اهداف پروژه:
کاهش مصرف انرژی
کاهش هزینه ها
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل یک سال می باشد.
برآورد مالی:
نیاز به کارشناسی دارد بر حسب میزان مصرف و خروجی ها
آثار پروژه:
حفظ منابع ملی کشور
کاهش آلودگی هوا
ترویج فرهنگ صحیح مصرف انرژی در جامعه
صرفه جویی در مصرف آب
هر قطره مصرف کمتر چند قطره داروی بیشتر برای درمان
شرح پروژه:
بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک هرروز پذیرای بالغ بر 600 نفر شامل بیماران و خانواده های آنها، کارکنان کادر درمانی، ملاقات کنندگان، نیکوکاران و ارباب رجوع است. وجود این تعداد افراد مصرف آب زیادی را به همراه دارد. استفاده از روش های اتوماسیون در کنترل مصرف آب مانند شیرهای اتوماتیک می تواند به کاهش هزینه های سربار سازمان منجر شود. این امر در شرایط کنونی که هدفمندی یارانه ها اجرا می شود از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا هرقطره مصرف کمتر می تواند به چند قطره داروی بیشتر برای درمان کودکان مبتلا به سرطان تبدیل شود.
اهداف پروژه:
کاهش مصرف انرژی
کاهش هزینه ها
مدت اجرا:
مدت زمان پیشنهادی برای انجام این پروژه حداقل 6 ماه می باشد.
برآورد مالی:
هزینه 350 شیر اتوماتیک با قیمت پایه هر عدد 3,500,000 ریال
آثار پروژه:
حفظ منابع ملی کشور
* منبع اطلاعات وب سایت موسسه خیریه محک